21.3.17

KADANG-KADANG

Kadang-kadang kita rasa hidup kita selalu susah, tapi sebenarnya ada orang yang hidup nya hari-hari susah..

Kadang-kadang kita rasa tepaksa tahan lapar sebab kurang duit, tapi ada orang yang hari-hari berlapar sebab langsung takda duit..

Kadang-kadang kita selalu merungut atas sedikit rezeki nikmat yang Allah beri, tapi ada orang yang sentiasa bersyukur walaupun tiada nikmat rezeki yang datang padanya..

Kadang-kadang kita lupa, tapi akan ada yang selalu mengingat kan..
Maka, kadang-kadang itu sering datang pada kita..


Supaya akan untuk sentiasa datangnya seringkali..
Agar biasa.. Supaya tiada lagi kadang-kadang..


#PuisiLintasanHati By Anis Aziah

11.8.16

BERGONJENG DI KRABI - PHUKET (12 - 16 September 2015)

Assalammualaikum Uoalsss...

Kali ni aku nak cerita pasal trip aku dengan geng gonjeng kitorang di krabi aritu *walhal tahun lepas* hew hew.. Baru ada masa nak taip..

Kali ni ke krabi kami redah je, cuma kami book flight ticket dan book hotel saja siap-siap daripada sini. Aku macam biasa la, aku kureng sikit kalau kene naik Air Asia ni, aku lebih selesa naik MAS *sory Air Asia :p*.. Walaupon MAS dah tak pergi ke krabi, kami gigih naik flight turun ke Phuket.. Kalau ikut kan flight kami pukul 5 pagi, dah beria nau la nak kene tido airport la bagai, sekali delay sampai pukul 9 pagi daa.. Kemain lama delay, so boleh la gerak lewat sikit ke airport..

Sesampai nya kami di Phuket, dalam lebih kurang pukul 10 pagi. Plan asal kami nak naik ferry, tapi sebab sampai dah lambat,dah telepas nak naik ferry..
Maka alternatif lain untuk ke Krabi daripada Airport Phuket iaitu naik van atau minibus. Senang je nak cari perkhidmatan van atau minibus tu di dalam airport. 
Sebelum keluar daripada pintu airport tu, korang akan nampak banyak yang offer servis van, minibus dan kereta sewa, so korang servey la dulu mana-mana yang murah.. Macam kami aritu, naik van sebab kami 6 orang je. Tawar punya tawar, so kena bayar dalam 3600 baht 1 van..


Kitorang sewa van kat kedai ni.. Mula-mula da telepas da daripada pintu keluar airport, lepas tu mintak security nak masuk balik, die bagi masuk ikut pintu staff blah tepi. Huahua :p


          
Keluar je daripada airport, terus van atau juga di panggil minibus ni dah tunggu dah.. Belah kanan ni van yang kami naik.. Dalam 9 orang lah boleh muat..

But First, lets take a selfie dalam van..hew hew

Perjalanan daripada Airport Phuket ke Krabi lebih kurang dalam 2 jam, merujuk kepada keadaan lalu lintas.
Di Krabi kami menetap di Haleeva Hotel. Agak murah harga nya dan sangat dekat dengan semua kemudahan. Kami stay 3 malam dalam RM 200++ almost RM 300 lah lebih kurang.

             
Bagi can la hakak poyo-poyo swag sket posing depan hotel....

Aku suka gila katil macamni.. Sebab tilam nye boleh tolak sana sini untuk di jadikan meja makan-makan, untuk solat dan kalau bawak family ramai-ramai ke.. Seronok kan, rasa macam luas gila katil. First time aku jumpe katil macamni kat hotel tau dalam banyak-banyak hotel di negara-negara lain. Thorbaikk.. 

Lepas dah check in, ktorang rehat-rehat jap. Lepas tu sesiap untuk jenjalan sambil nak beli pakej untuk pergi pasar malam dan nak beli semua aktiviti yang boleh kami buat di sini.. 
   
Kemain panas jahhh hoii masa tu, mengelegak hotak hakak.. Ktorang pun jalan -jalan je di sekitar kawasan tu untuk servey mana harga yang agak murah yang boleh ktorang dapat.

Akhirnya ktorang masuk dalam 1 travel agent ni. Sebab panas sangat kan di luar, at least dalam ofis sejuk sket. hehe
Ceh, acah-acah tengok pilih pakej mana yang paling best

Kemain semua menyandau acah-acah VIP customer

Selagi boleh tawar, ktorang tawar sampai boss die pon naik fenin.. Huahuahua. 

Last-last ktorang berjaya dapat kan dalam 1900Baht seorang macamtu termasuk transfer ke pasar malam, phi phi island tour dan elephant ride. Yeayy. Dah kira agak murah dah la tu kan, jadi laa


Dalam jam 6 petang macamtu dah ada van akan datang depan hotel untuk pick up kita untuk pergi ke pasar malam.. So make sure standby la yo siap-siap, sebab mungkin ada jugak orang lain dalam van tu dan tak kuasa nak nunggu hengko lelame. huhu

Gambar-gambar di bawah ni pula antara juadah-juadah makanan yang pelik-pelik kat pasar malam tu. Korang makan la apa yang boleh makan je la yo. Jangan la hengko main tibai je makan ape yang ko rase rare, unless ko memang jenis suka mencuba tanpa pedulikan hape2, huahua

          
Mee Hoon Sup kat gambaq atas blah kanan tu yang aku makan masa malam tu. Sup daging lembu je pun, dah kedai tu pun memang halal dan muslim yang jual. Pandai-pandai la pilih makanan yo. Harga pun berpatutan.


Makanan bawah ni agak menarik la kan, macam mainan kanak-kanak pulak. Tapi tak tahu di buat daripada apa, so tak berani la nak makan. Sapa tau dorang buat tu daripada apa, angkat tangan!


Dan macam-macam lagi yang di jual kat pasar malam ni. Termasuk la lukisan, hasil kraftangan, makanan pelik-pelik tu memang harus la kan, souvenir, kedai baju, selipar, ada macam tempat foodcourt yang tempat ktorang makan tu dan macam-macam lagi. 
      


      

Cantek nye weehhhhh!!!


          Bergambaq sebelum masuk ke medan pasar malam. Weeee :D


Pic bawah kiri : Nasi goreng pon cantek.. 
Pic bawah kanan : Gambaq bawah kanan ni kalau tak salah sabun yang di ukir bunga.. Sayang pulak nak gunakan.. huhu


Amik Gambar kat kedai souvenir.. 


Geram weh tengok makanan seafood semuaaa... Arrghhhh!!!


DAY 2

Hari kedua kami ke Phi Phi Island. Dorang akan datang pick up dalam jam 8pagi macamtu.. Takde jauh mana pun. Tapi nak tunggu naik bot lame gak la berjemur kat tepi laut ni..

Route nya : Bamboo Island - Pi leh Lagoon (Snorkling) - Maya Bay - Viking Cave - Phi Phi Don (lunch) - Monkey Bay

Weee, seronok gilaa naik speed boat ni wehhh... Dah lah view cantik gilooo...
Indahnya ciptaan Tuhan.. 
Gambaq, Gambaq Dan Gambaq lagi.. Hehe
Maya Bay (gambar atas dan bawah)

Bagi Can la hakak nak posing-posing sikit. Cantek gilooo air laut nye wehh!!!

Berenyak-renyak dalam bot nak beteduh sebab tak tahan nak berjemur kat luar matahari yang terik..

Dah macam PATI pon ade aku tengok memasing ni. Serabai dah wehh!!

Ada Mat Saleh sebelah tu tanya berapa juta gambar yang kami amik selama kami dalam bot tu. Sampai dorang pon naik pening tengok. Keje nak berposing je la wehh.. huahuahua

Cantek Gila Air Nyeee!!!
Pi Leh Lagoon (gambar atas dan bawah)

Hakak Feeling Uoalss

Sebenarnya nak amik gambar dengan Raul seksi sebelah tu, huhu

Yeayy, seronok giloss dapat naik bot, main air laut dan snorkling. Gambaq snorkling takdak sebab semua terjun laut tak hengat doniaa.. huhu

Atas gambar sebelom, helok jeee.. Bawah gambar selepas, baraii!! hahaha
Acehh.. Ok ni last last last!

DAY 3
Elephant Riding - Blue / Emerald Pool - Hot Spring

Aku seram gila nak bagi makan gajah tu wehh. hwuaa.. Dok jauh-jauh je laaa

Elephant, say cheesee!! 

Soffi and Husband nya Geng baru ktorang untuk Elephant riding ni sebab geng lain semua lambat sangat kebelakang nun.. huhu

Geliii weehhhh!!...

Emerald Pool 
Daripada van ke Emerald Pool ni pon lebih kurang 300 meter dah berjalan dalam hutan. Emerald lagi 800 meter ke atas..

Emerald Pool 
Kami tak mandi kat Emerald ni sebab malas dah nak basah-basah baju untuk harini. Acah-acah celup kaki je jadi laa

 Amik gambaq je laa yang mampooo...
 


Blue Pool
Nak ke Blue Pool ni kena lalu Emerald Pool ni dulu. Tapi kami terus naik ke Blue Pool dulu sebab Blue Pool ni jauh gilaa lagi ke atas la wehh!.. Lebih kurang 800 meter lagi ke atas daripada Emerald Pool tu. So Total perjalanan kita akan berjalan kaki lebih kurang dalam 3200 meter. Perghh..! Tapi sebab selama ni dok tengok orang amik gambaq kat situ, makanya wajib la kena naik sampai ke atas tu kan. Sape geng yang gigih je la mampu sampai atas. Sape tak larat tunggu la kat Emerald Pool bawah tu je  
                
Kalau korang pergi sini kan, korang akan nampak ada orang tepuk-tepuk tangan sampai bunyi bising. Mula-mula aku tefikir gak, dah apehal dorang bising-bising dalam hutan ni. Rupa-rupanya, apabila kita buat bunyi bising, akan ada tindak balas dalam Blue Pool tu yang akan menghasilkan buih-buih daripada dalam dasar kolam tu. Ada tak ahli fizik yang boleh terangkan tentang bagaimana kejadian sebegitu terjadi?.Jhee.. Ok, selamat mencuba nanti yer uoalss ^_^..

Acah Stail la konon hakak bergambaq gini! haha

Hot Spring
Sini pon kami celup-celup kaki je..



Tour atas ni separuh hari je, so balik dalam jam 3 petang macamtu.
Balik je daripada tour semua di atas, terus pegi sewa motor lantas cari kedai makan tomyam. Perghh, lapaq bak ang masa ni.. Hwuaaa
Ada orang tu datang jauh-jauh oder kuah bening sayur masak air je. Memang kena bahan la kaann! *spot orang tengah baju putih* huhu
Lepas makan kenyang-kenyang apa lagi, sambung rempit laa.. Rempit la sangat, walhal 20km/jam je..haha
Benti tepi nak bergambau dengan patung tarik layar ni
Semua rasa teruja sebab pakai helmet comel ni.
Rempit punya rempit, sampai tergolek langgar kereta tokey spa. Mati la kene bayau, hwuaa * Nasib tokey baik terus dapat diskaun pergi berurut lepas settle bayar duit langgar lampu kereta mahal die* huhu
Aktiviti malam keja nya nak makan pancake pisang cheese je laa kannn..
 


Ramai orang suggest kedai makcik Yaminlah ni (pic bawah), tapi pada ktorg kedai pakcik depan Family Mart tu (pic atas), area hotel tu lebih thorbaik kot!.. Hehee

Pancake Cheese Nutela. Perghh, thorbaikkk!!

Ni pulak Pancake biase letak susu je.. Sedap juga bagi orang yang kureng layan cokelat macam aku ni. huhu

DAY 4
Bertolak ke Phuket. Van akan ambik dalam lebih kurang jam 10 pagi. Maka aku pun sempat lagi round-round pagi tu cari makan walaupun dalam keadaan hujan renyai-renyai.

Ketagihan Green Tea bermula di sini. Memula aku tak berapa minum sangat green tea ni, sebab pada aku pahit gila kot. Tapi selepas perkena Green Tea pakcik ni, aku jadi gilaa nak minum Green Tea lepas balik malaysiaa.. huahua

Phuket

 
Ni gambar bilik kami di The Gallery Hotel kat Phuket. Boleh laa, ktorg dok hotel-hotel bajet je. Simple but nice.huhu

Sepanjang perjalanan kami ke phuket hujan turun dengan lebat nya. Perjalanan makan masa dalam 2 jam lebih sikit sebab hujan dan jalan agak bahaya berbukit bukau. Kami sampai dah petang, tapi tunggu hujan reda dulu baru keluar merayap. 

 
Memandang kan kami keluar pun hari dah nak senja, maka ktorang jenjalan kat tepi pantai dulu untuk begambo sebab nanti dah gelap dah tak nampak hapa kaann.
                        
Fefeelingggg Uoaallllsss!!!
Ni bekas kawasan yang kena Tsunami kat Phuket dulu. Sampai sekarang masih di biar kan kosong sahaja. Bangunan-bangunan mana yang rosak dan banyak yang di baikki.
                        

Lepas tu ktorang pun jenjalan cari makan, serius susah nak cari makanan halal kat sini weh. Ktorang sampai naik fedup gak laa. Last-last makan kebab kat kedai arab je laa.. Tu pun memula tak perasan sebab kecik je kedai nya teselit kat tepi laluan tu.

                            
Semua muka stress je sebab dapat makan kebab jee di kala hujan turun dan kelaparan..

Lepas makan kami jenjalan kat Bangla Walking Street. Sini je la pun rasa nya yang femes kat Phuket ni memalam kan. Banyak bar-bar dan tarian tiang, huahua :p


Walaupun cantek-cantek, tapi jantan uoalss! hahak *tutup matee*



Lepas tu kite pun beli baju-baju di bawah ni je la mampu. Belakang-belakang jalan tu macam ade kawasan kedai jual baju-baju. So boleh la sopink kat situ..
Lepas tu aku ada test Virtual Reality pertama dalam hidup aku kat kawasan Bangla Road tu.. Gila la mengigil kepala lutut aku weh.. Walhal member aku yang nak test, last-last aku pun terjebak samee.. *gambaq takdak sebab dok amik vid jaa*..

Lepas daripada jenjalan tu, kami pun pulang naik tuk tuk. Kemain bayar sampai dalam 60 baht seorang okeh. Membazir je!. die bawak pusing-pusing jauh. Sekali tengok hotel ktorang dekat je dengan jalan Bangla Road tu, boleh je jalan kaki pun. Hadoii~


Esok pagi-pagi, kami dah bersedia untuk pulang ke Malaysia.. 

Nak balik daaa.. Wehuuu~~


Di bawah merupakan lampiran gambar hakak feeling sebab seronok sangat bercuti tanpa nak fikir kan kerjaa.. Wehuu~~.. :D


Bagi Can sikit hakak nak posing.. Hehehe
Masa ni menunggu masa nak bertolak ke Phuket. Walaupun hujan renyai-renyai, gigih hakak ajak member hakak teman hakak fefeeling di pesisiran pantai.. Huahua

Ni posing trademark hakak. Jangan Tiru, huahua :p *pic bawah*

Di Airport Phuket. Flight delay kejap sebab hujan.

Sampai di sini sahaja lah dulu yo. Apa-apa yang dapat membantu info, silakan amik.. Kalau kurang atau ade kekeliruan info, ampun kan lah hakak yo sebab ni pergi tahun lepas. Dah hengat-hengat lupe, huhu.. Busy sangat sampai tak sempat nk hupdate. Sampai berjumpa lagi.. Ok Baii~~