12.4.17

EUROPE TRIP (PARIS) 13H10M PART 2

Assalammuaikum..

Bersambung cerita kita kembali untuk negara-negara yang di lawati seterusnya. Untuk Part 1, boleh tengok di link bawah ni yer : -

EUROPE TRIP (PARIS-AMSTERDAM) 13H10M PART 1

DAY 4


Hari seterusnya kami bertolak ke Paris.. Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 10 jam memang makan masa yang agak lama.. Fiuhh.. Kami lunch di RNR dan masih makan bekalan yang masing-masing bawa atau pun yang mana yakin nak makan apa yang di jual di situ, sila kan laa.. Tiada paksaan, tehee.. 



Kita makan duluuu.. Cengini la hidup bermusafir, yang penting dapat makan. Hee

Masa ontheway to Paris tu kami singgah di Masjid untuk solat. Tu seronok dapat driver yang muslim juga sebab sangat menjaga waktu solat dan dia akan cari jugak Masjid untuk semua solat. Alhamdulillah

Kalau sesiapa yang pernah pergi Europe Trip wajib nampak pokok yang bunga nya menguning gini kaann sepanjang jalan di semua negara Eropah yang kita lalu. Ini Adalah pokok Canola yang mana bunga nya akan di proses untuk di buat minyak masak dan juga minyak untuk kenderaan. Memang sangat-sangat banyak dan ladang yang sangat-sangat luas saujana mata memandang. Cantik sangat!
Ni adalah boarder sebelum masuk negara France. Boarder-boarder sana sama macam Malaysia nak masuk Thailand je lebih kurang, macam lalu kat tol je pon ada. Takde sesiapa cek dan kami pun tak perlu susah-susah turun ke ape. Just driver je yang urus kan.

Sampai je kat Paris, kami terus menuju ke Muzium Louvre. Muzium ini sangat terkenal di doniaa sebab ada potret monalisa dalam nya. Antara muzium yang terbesar dan mempunyai ramai pengujung. Aku tertarik dengan filem Indonesia yang bertajuk 99 Cahaya Di Langit Eropah di mana mereka menunjukkan sesuatu yang menarik untuk di lihat dalam tu selain potret Monalisa yang femes tu, iaitu Potret yang ada tulisan لَا إِلٰهَ إِلَّا الله ‘Laa ilaaha Illallah” di selendang Mariam, ibu kepada Nabi Isa Alaihi Salam. Sangat teliti sampai boleh nampak ukiran sekecil itu. Hebat sungguh cerita tu, mohon tonton sebab banyak sangat info menarik yang di terangkan dalam filem tu. 

Kami hanya bergambar sahaja di luar ini kerana masa yang agak terhad membataskan semua untuk masuk ke dalam muzium tersebut. Ini pun antara salah satu impian aku nak bergamba dengan piramid kaca ni. Syukur Ya Allah, Alhamdulillah.. ^_^

Mengikut filem 99 Cahaya Di Langit Eropah lagi, gerbang belakang ni di bina oleh Napoleon pada zaman dahulu dan kuda di atas tu di paling kan tegak menghadap Kaabah. Mungkin demi memperingati pejuang-pejuang Islam yang telah berjuang pada zaman dahulu. Tu yang ada kuda dan macam pahlawan tu. Sebab kan gerbang ni terlalu tinggi, so tak berapa dapat tengok sangat la patung tu.

Lagi satu benda yang sangat-sangat buat aku gembira gilaa sebab akhirnya aku berjaya tunaikan impian sendiri untuk naik Eiffel Tower. Alhamdulillah.Yahoooo!!!. Masa ni kami amik untuk naik paling top level sekali dalam 17 Euro masa ni. Kalo tak salah aku, kadang-kadang harga naik menara ni akan berubah, mungkin ikut musim ke ape, tu aku tak pasti. Sebab sebelum ni kawan aku pergi harga nya lain, dalam 15 Euro tak salah kot, atau mungkin dia tak naik sampai top, mungkin!. Pada aku tak rugi kalau korang amik terus ke top sebab masa nak turun tu kita boleh turun ke 2nd level dan ke level yang ada glass cam gamba bawah tu. Toksah ler rasa gayat bagai walaupun aku rasa memula cam gayat tengok, tapi sebab kat atas tu ade besi yang hadang cam gamba atas ni, so takde lah rasa gayat mana. Tapi tak berapa syiokk la bila amik gamba nampak jaring besi lak aii.. 

The view from the top. Gitueww

Sebelum aku pergi ade member aku yang bagitahu pasal floor glass ni, sebab katanya baru lagi bende ni. Maka dengan bangga nya aku dedikasikan gamba duduk atas floor glass ni pada kawan aku tu. Weh, aku dah duduk dulu kat sini okehh. Ko yang cerita dulu, tapi aku yang dapat merase dulu.hewheww :p..

Kami habiskan masa lebih kurang 3 jam lebih rasanya kat sini. Masa tu kat sini dah jam 6 petang, tapi cerah lagi kan. Mujur pergi masa Spring Time, so tak tekejar-kejar nak pergi mana-mana tempat. Sebenarnya ada yang nak tunggu malam dan nak tengok lampu kelip-kelip Eiffel Tower nan indah tu (dalam jam 9 malam camtu dia berkelip, bergantung pada musim masa tu), namun ada yang dah terlalu penat mengharungi perjalanan yang agak lama, maka kami sempat tengok daripada jauh sahaja la sebab masa tu dah perjalanan balik, tambahan pula bas di Europe ni ade limit time mereka untuk bergerak, so kene ikut timing dorang la kan. Mintak bawak pegi Eiffel Tower ni pun kene upah la sikit driver sebab mintak dia kerja lebih masa kann. Takpe la, janji hajat naik Eiffel Tower telah terlaksana. 

Kami terus bertolak ke Hotel. Di Paris kami duduk di Hotel Ibis Paris Porte D'Orleans. Bilik kat sini paling best sebab luas sangat-sangat. Untuk aku yang stay sorang dalam bilik memang luas la boleh golek sana sini, huhu..

Gambar dalam bilik : -
Welcoming Greeting sangat gitueww.. 
Namun idokk ler aku paham wehh sepatah haremm pun katenye itueww.. huhu






Yang best sebab tandas ni asing dengan bilik air. So mana yang share bilik dengan orang lain tak payah berebut nak melepaskan hajat dengan yang nak mandi yo.. Hee

 Day 5

Hari seterusnya kami membuat lawatan sekitar bandar Paris sahaja. Hari ni ada guide yang bawa jalan-jalan. Nama nya Mdm Marie.


With Mdm Marie our Guide, Mr Fauzi our Driver dan Poknik, Staff Poto yang pergi bercuti bersama his wife..

My Dream Come True..
Ah Gitueww.. 
Bangunan kat belakang tu adalah Arc De Triomphe. Lepas aku tengok Filem 99 Cahaya Di Langit Eropah tu kan, baru aku tahu atas bangunan tu boleh naik sebenarnya. Jika di lihat daripada atas tembok tugu ini juga di bina tegak lurus  di sepanjang jalan Champs Elysees, menghadap ke tiang emas tengah-tengah tu (apo namo entah) dan menuju ke Muzium Louvre. Untuk info lanjut mohon google, hee.. Masa ni guide tak bagi pun kami melintas untuk ke tengah jalan tu. Arc De Triomphe tu kat tengah-tengah round about. Guide cakap kalau kita main melintas je pastu ada kereta langgar, kereta tu tak kan peduli dan kita yang melintas ni yang bersalah sebab kereta tak kan berhenti kalau nampak orang melintas. huhu

Lepas dah hampir separuh hari membuat lawatan sekitar bandar Paris, kami makan tengahari di Indian Restoran di sini. Dia punya nikmat dapat makan kari dan ayam tu jangan cakap la sedap nyaa wehhh!!.. Macam dah 8 juta tahun tak dapat makan yang kena dengan tekak kan.
Ni lah restoran nya. Agak tersorok sikit dan perlu jalan kaki agak jauh sikit untuk sampai ke sini. Lepas makan kami ke Kedai warna pink belakang tu (zoom sikit mata). Di sebabkan aku syokk sangat shopping, lupa nak amik gambar kedai souvenir. Hee. Makanan pun lupa nak snap. Jalan kaki untuk menuju bas kat depan tu ada Hard Rock Paris. So lepas ni sesiapa nak makan kat sini, dah dekat je dengan Hard Rock area belakang kawasan ni yo..

...
Lepas dah makan, sepatut nya guide nak bawak pegi Masjid. Aku pun agak tak faham sebab ada ahli rombongan yang lebih prefer untuk terus shopping dan nak solat kat Hotel je. Terpulang la kaann, serba salah jadi nya pun ada. Make sure lepas ni jangan lupa solat dulu ya semua, dahulu kan akhirat yang wajib berbanding duniawi yang tak kemana ini, gitueww.. Udah melepas nak tengok masjid kat Paris lorhh.. -.-'

Kami shopping di Lafayette. Tempat ni merupakan syorga dunia bagi yang suka shopping di sini. Tapi aku macam biase la, idok ler mampu aku nak labur duit di sini. Aku pergi kat kedai yang murah-murah, beli beg murah, souvenir sikit dan beli coffee lepas tu lepak kat food court. Hee. Kat 4 jam jugak la mereput tunggu semua habis shopping. Bukan kecik weh tempat ni, besar gila kot. Aku pun hampir sesat, so aku tak berani nak pegi jauh-jauh sangat dengan escalator. Huhu
Lafayette, Syorga pelaburan donia. ^_^

Malam hari tu aku pergi la keluar untuk cari kedai kebab. Tapi kawasan hotel tu banyak sangat orang kulit hitam sampai aku rase seram, mujur selamat pergi dan balik. So sapa yang stay kat paris hati-hati la yo dengan orang kulit hitam yang ada je di mana-mana pelusuk paris ni. Haihh

Dah dulu la eh, panjang nau lak nak terus kan cerita seterusnya. Semoga berjumpa di next entry iaitu ke Amsterdam ler kitaa wehhh!!!. I love Amsterdam moree.. Heheeee ^_^

Choa Chin Chau..

5.4.17

EUROPE TRIP (FRANKFURT-SWITZERLAND) 13H10M PART 1

Assalammualaikum..

Setelah hampir setahun percutian ini, baru laaa ni aku rase terajin nak update blog. Hewhew ^_^

Percutian yang amat aku nanti-nanti kan ini memang buat aku happy bercampur neves sangat uoalss.. Walaupun kena bawak group seramai 30 orang, tapi pergi free sapa tak nak kan. Tanpa melepaskan peluang aku terima tawaran tersebut dan yahh, akhirnya impian aku untuk tengok tulip di Kuekenhof yang aku idam-idamkan tu tercapai jugak. Alhamdulillah.. 
Tapi, pulak nak di jadikan cerita 2 minggu sebelum aku pegi europe, aku kene ciken pop la pulakkk.. Maka, tahniah juga parut ciken pop sebab dapat pegi europe sekali, cesss -.-'..
First time aku pegi leading abah ikut hantar. Yeayy, thanks abah sanggup tunggu sebab nak hantar Anis.. Abah adalah kekuatan Anis, I love you very much :*..

DAY 1

Percutian kami menaikki kapal Etihad Airways dan transit di Abu Dhabi. Perjalanan daripada Kuala Lumpur ke Abu Dhabi pada jam 7.20 malam yang mengambil masa hampir 8 jam tidak begitu terasa sangat. Transit di Abu Dhabi dalam 3 jam, so sempat la kami solat jamaq takhir di airport. Kami menyambung semula perjalanan untuk ke Frankfurt yang mengambil masa lebih kurang 8 jam juga. Sebenarnya aku tak berapa gemar naik kapal transit ni, kalau boleh nak terus sampai walaupun berbelas jam pun aku tak kisah dan sanggup je, hewhew..
Sesampainya kami di airport Frankfurt dalam jam 8.00 pagi waktu sana. Sampai sana memang dah habis subuh, so make sure solat dalam kapal terbang siap-siap yo dalam jam 5 pagi cenggitu. Airport Frankfurt tidak begitu besar mana, so senang la nak cari jalan keluar. Biase la, tugas sebagai tour leader ni memang agak mencabar part kat Airport, sebab kite pon first time sampai tapi kena buat-buat bijak je tahu selok belok kat negara orang kan, yang penting kene study hard sikit la pasal semua info kat negara tersebut.
Our driver sepanjang Europe Tour, Mr Fauzi (kecuali di London), muke nya ada iras2 imhotep dalam Mummy return, huhu

Kami keluar je pintu, driver bas dah tunggu sambil melambai-lambai tangan. Driver hari pertama aritu gantian kepada driver sebenar sepanjang Europe trip kami ni. Daripada Airport kami terus bergerak ke Romerberg yang merupakan kawasan bersejarah di German (ada 3 bangunan yang femes pada zaman dulu, rujuk pic), perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang 2 jam. Pagi-pagi dah datang melawat, malangnya cuaca pada pagi tu hujan renyai-renyai dan agak menyukarkan kami untuk bergambar. Dia punya sejuk jangan cakap la weyyy!! hahakk.. So kami tak ambil masa yang lama di situ, kami terus ke HeidelBerg Castle untuk melawat istana lama yang dah tak di gunakan. Selepas mengambil masa lebih kurang 1jam di situ, kami ke Heidelberg City untuk bersiar-siar, makan (sebab last makan dalam flight, confirm semua lapaqq bak ang!), dan beli souvenir . Pada yang datang kawasan ni, sila la beli souvenir di sini banyak-banyak sebab murah dan banyak pilihan. Kawasan bangunan ni macam kota sesat weh,make sure korang ingat mana jalan yang korang masuk ok. Macam aku of course aku bawak peta, macam ala-ala treasure hunt pon ado.. Tehee..
Bangunan 3 tu je sebenarnya yang menjadi sejarah. Mengikut sejarah bangunan tu pernah menjadi tempat pendaftaran kahwin yang paling famous kat kawasan ni dulu. Untuk info selanjutnya, mohon google sendiri..huhu



All the ladies in the group


Belakang tu la Heidelberg Castle. Sebuah istana lama yang di tinggalkan dan tidak lagi di gunakan, namun masih di perlihara untuk kita melihat seni bina istana pada zaman dahulu.


Kekonon nak feeling Cheq Ta berada di tengah-tengah kebun bunga nan indah, gitueww


Sementara berjalan-jalan di kawasan Heidelberg City tu, sekiranya anda lapar maka boleh lah makan di kedai ini. Kebab nya memang terbaik, murah dan portion nya banyak sangat. Memang kenyang, jangan risau anda tidak akan kebuluran. Hehee


Bertentang dengan kedai Kebab tadi ada jual pelbagai souvenir yang anda boleh beli. Jangan risau dengan harganya sebab boleh je tawar-menawar. Paham-pahamlah orang Malaysia memang gemar mintak diskaun kan, temasuk la hakak.. Huahua

Habis je lawatan di seluruh kawasan Heidelberg, kami pun bertolak ke hotel untuk check in hotel. Untuk hari pertama memang check in awal sebab semuanya sudah hampir 24 jam tak mandi dan tak dapat tidur atas katil. Kami sampai di hotel dalam jam 4.00 petang lebih kurang. Bila dah check in tu dia punya nikmat jangan cakap la wehhh! Alhamdulillah selamat sampai di bumi German. Rasa macam mimpi pun ada woo!!.. ^_^
Di German kami stay di Hotel NH Weinheim.

 Gambar dalam bilik hotel : - 





 DAY 2

Selepas sarapan pagi, kami terus bertolak ke Switzerland. Lokasi pertama yang kami pergi adalah ke Tasik Titisee melalui hutan Black Forest yang mengambil masa hampir 4 jam perjalanan. 


Black Forest 
Cuckoo Clock
Sesampainya di kawasan Tasik Titisee ni, kami terus ke Cuckoo Clock di mana tempat pembuatan jam yang antik dan menarik yang sangat famous di kawasan ini. Boleh tahan mahal sangat-sangat jugak la harga nyaa, tak tahu la sapa je mampu beli jam kat sini.. Huhuuu
Lepas dan habis melawat, kami pun cari port untuk picnic masa lunch. Aku macam biasa la hari-hari aku makan nasi berahim. Lebih sedap makan sejuk-sejuk tepi tasik ni gitu. Siap bawak air teh panas dalam tarmus lagi tuu. Masa ni memang sejuk sangat angin nya sebab hari hampir nak hujan.
Jenjalan di tasik. Cantik sangat kawasan ni, nyaman sungguh!..

Cenggini lah selalu nasib tour leader iaitu sabar dan tabah menunggu para rombongan untuk berkumpul, Hewhew
Dalam perjalanan ke Schaffhausen, kami sempat berhenti solat di sebuah masjid dalam kawasan taman perumahan. Alhamdulillah, banyak masjid kat europe ni, so jangan risau untuk solat yaa..

Selepas tu, kami bertolak ke Rhine Fall Schaffausen iaitu air terjun terbesar di Eropah. Memang kami sangat bernasib baik kerana apabila kami sampai di situ, cuaca amat baik maka kami dapat naik bot untuk ke tengah air terjun tersebut. Alhamdulillah..
Yeayy, tu la air terjun nyaa.. Selama ni tengok dalam blog orang je, sekarang ianya depan mata. Wehuuu ^_^

Untuk ke tengah air terjun tu perlu menaikki bot. Terdapat beberapa bot yang berbeza warna yang mana menandakan kawasan yang di lalui oleh bot tersebut. Kami memilih bot berwarna kuning sebab bot kuning ni sahaja yang boleh drop orang di tengah-tengah air terjun tersebut. Bot lain ada yang lalu sahaja tapi tak drop orang. Lain warna bot, lain route dan lain juga harga nya yaa.. Pilih la mana yang anda mahuu..
Haaa, nampak kan kebesaran nyaa itu. Ni air terjun terbesar yer, bukan tertinggi atau ter ter yang lain. Maka memang nampak mcm takde la besar sebab dia ukur kelebaran saiz air terjun ni. Gitueww. Nampak tak ade puncak yang ada bendera atas tu, kita boleh naik ke puncak tu. Tapi kecik sangat kawasan tu, so hati-hati la yo bila naik sebab tangga nya pun agak curam jugak tu.
Wefiee semua ahli rombongan. 
Kawasan ni agak sempit, so berhimpit-himpit la yo nak amik gambar group..

Lepas puas menghadap air terjun, kami bertolak ke sursee di mana letaknya hotel untuk kami menginap malam tu. Di Sursee kami menginap di Sursee Hotel. 

Gambar dalam bilik hotel. Agak sempit aku dapat bilik kat Sursee ni..


Tapi yang best, bilik aku betul-betul depan cafe hotel. So aku boleh minum atau makan roti pada bila-bila masa sahaja yang aku nak. Tu yang best tu. Hotel ni pun benarkan orang masuk cafe dia 24 jam, lantak kau la nak makan ke minum ke sampai licin semua benda yang hadoo kat cafe deme ni. Sampai habis lah air kat mesin coffee tu kami bedal, hewhew..

Day 3

Pagi tu kami bertolak awal kerana pagi tersebut kami ingin ke Mt Titlis iaitu pergunungan Swiss Alps yang mana kawasan tersebut sentiasa salji sepanjang tahun kerana pergunungan tersebut merupakan pergunungan tertinggi di eropah. Memang best weyy, rugi sangat sapa tak merasa naik atas ni.

Dalam perjalanan ke Mount Titlis tu kami melalui perkampungan yang sangat cantik pemandangan nya iaitu di kawasan Engelberg. Best nye lahai kalau sapa duduk sini, memang tenang, aman dan saujana mata memandang sangat. Gigih betul dorang ni duduk jauh daripada segala kemodenan dan lebih seronok duduk di tempat yang terpencil dan nyaman seperti di situ..

Cantek sangat pemandangan gunung-ganang yang bersalut salji di depan mata itueww..

Comel je rumah-rumah di lereng-lereng bukit di perkampungan Engelberg ni..

Kami menaikki cable car untuk naik ke atas tu. Lebih kurang 15 minit perjalanan untuk sampai ke atas tu, dan perlu tukar 2 cable car untuk sampai ke puncak pergunungan.


Pemandangan daripada dalam Cable Car


Mula-mula naik Cable Car yang kecil ni dulu, rasa macam naik Genting je sebab sejokk gile wehh!..



Lepas dah naik Cable Car kecil, semua orang perlu turun dan naik Gondola besar ni yang boleh sumbat seramai yang boleh, tapi max 30 orang sekali gerak kalau tak salah. Memang macam sardin la gamaknya.  Tapi best wehh!! ^_^..Gondola ini merupakan gondola yang paling besar dan berputar di Eropah..

Wehuu, Abaaahhhh Anis dah sampai atas Gunung Alps niiii!!!! ^_^

Wefieeee ^________^

Tak sangka jumpa Shah Rukh Khan dan Kajol kat atas gunung ni. Dengar cerita dulu dorang berlakon cerita Dilwale Dulhania La Jayenge ni kat sini.. Mesti sejuk gilaa wehh

Dah puas golek-golek kat salji, kami pun turun semula dan terus bertolak menuju ke Lucern. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 minit ke 1 jam. Di Lucern kami ada Guide yang akan bawak untuk tour bandar Lucern. 

Posing sat kat bunga tulip cantek tepi jalan.

Lepas dah posing, makan sat tepi tasik yang sangat indah nan terbentang depan mata di temani itik-itik tepi tasik tu.
Tu Guide kami di Lucern. Nama nya Mdm Rosmarie

Masa tour city kat Lucern ni hujan sepanjang hari, agak menyukarkan juga perjalanan kami namun kami redahi jua dengan redhaa..
Melawat Lion Monument. Kawasan ni terletak di tengah-tengah bandar Lucern yang di panggil Old City. Terdapat sejarah di sebalik ukiran singa yang sangat besar di batu tersebut. Mohon google sejarah berkenaan, hehehe.. Bas tak park betul-betul depan kawasan ni, maka kami perlu berjalan kaki untuk masuk ke kawasan tersebut.
Kami melalui jambatan di belakang tu. Ada lukisan yang mempunyai sejarah di sepanjang jambatan. Jambatan yang di panggil Chapel Bridge tersebut agak unik kerana ianya terletak di tengah-tengah kawasan bandar.

Lepas kami puas membuat tour di sekitar bandar, Guide beri masa untuk kami shopping di Bucherer iaitu kedai jam yang besar dan terkenal di sini. Aku semestinya tak melepaskan peluang untuk beli jam swatch memandangkan jam swatch memang berasal daripada Switzerland kan. Nak beli yang lain tidak laa teman ni mampu wehhh, huahua.. Berdepan dengan bangunan tersebut terdapat sebuah bangunan di mana kita boleh beli semua souvenir di sini. Harga berpatutan iaitu di Casa Grande. Tak perlu tukar matawang swiss pun di sini, anda boleh beli apa saja dengan mata wang euro, nanti mereka akan kembali kan dalam duit swiss, boleh la simpan buat kenangan, heee..

Ini lah bangunan Casa Grande. Bangunan Bucherer lupa nak snap pic, boleh la google sendiri yoo.. ^-*



Lepas seharian dah mandi hujan dan letih berjalan, maka dalam jam 5 petang tu kami dah bertolak pulang ke hotel. 

Hari-hari seterusnya akan bersambung di entry seterusnya yaa sebab cerita nya panjang sangat. 13 hari punya cerita kan, dan aku pulak eksaited sangat nak cerita sebab trip Europe sememangnya amat menyeronokkan walaupun letih, namun itu semua tidak menghalang kita untuk bergembira. Weee ^___^

Chao Chin Chauuu... ^.^