26.10.17

EUROPE TRIP (LONDON) 13H10M PART 4

Assalammualaikum..

Bertemu kembali kita dengan entry yang terakhir untuk trip Europe London kita pada kali ini.(fiuhh, habis pongg. haha ^_^)

Ini link entry yang sebelum ini
PART 1
PART 2
PART 3
...............


Hari sebelumnya, kami menaikki Euro Star daripada Bruxelles Midi Station ke London St Pancras Station yang mengambil masa lebih kurang 2 jam. Waktu di London akan lambat 1 jam daripada waktu di semua negara Eropah yang lain. Kami bertolak dalam jam 7.00 malam, dan tiba di London pada jam 8.00 malam waktu London (tempoh 2 jam)..



Ni masa di UK Border Control untuk pergi ke train. Dah masuk dalam tu, just tunggu je gate buka untuk masuk ke dalam train.


Masa gate bukak je, kena tengok dulu kita gerabak nombor berapa. Sebab die panjang dan mana yang dapat gerabak jauh memang kena jalan laju sikit.  Perlu rushing sedikit untuk memasukkan segala beg-beg ke dalam gerabak kerana pintu hanya di buka 15 minit sahaja. So make sure dalam tempoh tu kene manage betol2 sapa yang bawa family ramai tu untuk bawak masuk segala barang dan beg dahulu. Kita boleh masuk daripada mana-mana gerabak sebab dalam tu kita boleh tembus semua gerabak. Tapi kena la duduk seat dan gerabak yang betol. Sebab di atas boarding pass tu ada tertera nombor seat kita.




Kemain legaa lagi bila dah settle masuk beg dan susun di tempat barang yang agak terhad tempat nya tu. Tau la beg masing-masing memang dah berat, tu agak letih untuk menguruskan beg dalam tu. Mujur dalam group kami ni ramai lelaki yang gagah perkasa yang membantu menguruskan beg-beg kami semua. Terima Kasih sangat atas kerjasama semua. ^____^

Masa bosan-bosan tu aku saje la jenjalan tengok cafe dalam ni. Ade la mat saleh lepak2 dalam ni, tapi aku takde la beli ape pon. Just tengok-tengok je jalan ke semua gerabak. Heee


Wee, dah sampai dah ke Station nye. Macam KL Sentral la lebih kurang rupenyee. Hehehe

London St Pancras Station


Keluar je daripada kawasan dalam train tu, belok je ke kiri terus akan nampak Currency Exchange ni untuk sesapa yang nak tukar duit daripada Euro ke Pound Sterling. Bertentang dengan kedai ni ada toilet.

Sampai di London, bus dah tunggu untuk pick up dan kami terus menuju ke Hotel untuk check in. Kami menetap di Holiday In Hotel di Wembley. Pada sesiapa yang nak stay kawasan ni memang agak jauh sedikit untuk ke Oxford Street dan kawasan bandar London yang mengambil masa lebih kurang 1 jam, bergantung pada keadaan trafik. 
 Ni la Hotel Holiday Inn yang kami stay untuk 3 malam. Best jugak la stay kat sini. 

Di London ni, kalau stay kat hotel area bandar memang seronok sebab dekat dengan tempat-tempat nak shopping, namun bilik nya agak sempit sedikit. Kalau nak hotel yang selesa sikit macam hotel ni, tapi jauh sikit daripada bandar. Ah, gituew la citenyeee.. Melainkan orang yang kayo rayo tu duduk la hotel mahai sket area bandar tu..

Hotel ni terletak betol-betol berhadapan dengan Stadium Wembley. Kawasan ni banyak kedai makanan halal dan kepci sini pon halal, hehee. Aku rase macam best gile kemaruk macam dah lame tak makan kepci bile dapat makan kat sini. huahua. Sebelah hotel tu pon ade outlet untuk sesapa yang malas nak pegi jejauh, pon boleh shopping kat sini. Untuk nak ke bandar, bedekatan dengan hotel ni ada station train untuk ke seluruh kawasan di area bandar London tu. So jangan risau untuk bergerak ke mana-mana mengunakan kenderaan awam yer uoals. ^_^..


Tuuu diaa, Stadium Wembley. Kebetulan masa petang ni ada perlawanan bola Manchester United Vs Everton. Masa tu MU la menangg. ^___^. Kemain riuh lagi weh, balik makan kepci tu lak bertembung dengan semua orang dalam stadium tu berlari keluar daripada stadium sebab nak kejar bas.hehe
Kemain nikmat lagi weh dapat makan kepci kat oversea. Perghhh. Kat luar pintu tu ada tulis *HELAL*.. Kita yakin je, masuk, beli dan bedal makan je laa. haha

HARI 9

Hari ini kami berpeluang untuk bersiar-siar di kawasan bandar London. Day tour pada hari ini kami mempunyai Tour Guide yang ikut sepanjang hari iaitu En Wan. En Wan orang Malaysia yang dah lama menetap di London. 

Antara tempat yang kami rancang untuk dilawati adalah House Of Parliament, Big Ben, Westminster Abbey, Trafalgar Square, Bungkingham Palace & Tower Bridge. Namun, tidak semua tempat yang kami turun untuk begambar atau melawat. Kebetulan hari yang kami melawat di bandar tu, macam-macam pulak event ada kat situ. So, banyak jalan tutup dan keadaan bandar agak sesak masa tu. Kebetulan juga, Obama pulak buat lawatan ke London masa tu dan esok harinya ada larian ape entah yang menyebabkan banyak jalan di tutup. Adehh -.-'

Wee, Group Photo Poto Travel In LONDON!.. ^_____^
Kebanyakkan group akan berhenti di sini untuk tangkap gambar berlatarbelakang kan London Tower itu.



Unik sangat kan gambar bangunan ni. Tapi hakak lupee laa ni library ke, bangunan pejabat ke bangunan apo entah. huhu

  My Dream Place, come trueeee. WEEHUUUUU ^_____________________^
Geng baju merah. Yeayy

Ramai orang sangka jambatan depan tu adalah London Bridge. Namun ianya salah sama sekali yer hadek2, hakak dan habang2. Tu adalah London Tower. London Bridge yang sebenar adalah jambatan tempat aku snap pic ni. Macam jambatan biasa sahaja.

Its a London Tower guys, hehe..
 (Senget benget pulekk gambau aku snap, hadoii -.-')

Bagi la hakak can sekali skala. Ah, rinduu laaa nak g London lagiiii. 

Kemain beratur panjang lagi weh orang nak masuk ke Westminster Church London. Betul bersebelahan dengan Big Ben.


Big Ben
Ni adalah bangunan Clock Tower. Jam besar atas tu yang di panggil Big Ben.
Namun kami hanya dapat melihat daripada dalam bas sahaja, kerana terlalu sesak kawasan tersebut maka tak dapat nak berhenti. Apo kan dayaa, huhu..

Bangunan yang atas ni pula, aku difahamkan adalah merupakan tempat perbicangan untuk mendapatkan kemerdekaan antara Malaya dengan British pada zaman sebelum kemerdekaan. Rasa bangga pulak melihat bendera Malaysia berkibar di Kota London. Proud to be Malaysian .^___^

Hwuaa, sebagai peminat tegar Sherlock Holmes, aku teringin gilaa nak masuk Sherlock Holmes Museum nya nih. Namun dapat tengok sambil lalu je la daripada dalam bas. hukhuk T.T..

Yang tengah-tengah tu la En Wan, Tour Guide kami sepanjang hari di London.

Kemain berperang lagi bersesak nak tengok changing guard kat Bungkingham Palace, namun hakak tetap gigih menyelit di celahan pagau ni. Sampai bergaduh-gaduh dengan mat saleh yang tinggi menggalah sebab tak nak bagi ruang kite yang kecik ni nak selit, huhu. Masa ni mesti Queen tiada di istana kot.

Lepas dah berjalan, kami berhenti sebentar di Masjid untuk solat. Bawah masjid ni pun ada kedai makanan arab yang sangat banyak portion nya, memang kenyang la weh. Walaupun banyak, aku bedal sampai habis sepinggan nasi tu. Huahua..

Lepas dah solat, kami bertolak ke Oxford Street di mana kawasan syurga membeli belah manusia yang datang ke Kota London ni. Memang banyak sangat kedai-kedai barang branded yang ada di sepanjang jalan kawasan tersebut. Kalau nak beli souvenir pun banyak jual di stall-stall di tepi-tepi jalan tu.

Namun begitu, hakak spesis yang hanya mampu bershopping di Primark je la uoalss, huahua..
Tapi memang murah la dik non barang-barang kat sini. Baju tshirt or blouse kebanyakkan nya dalam 5 pound ke 10 pound sahaja. Tak ke macam 5 hengget 10 hengget je kan, mana tak sebakul hakak sopink. Hwuaaa, memang lokop la duit kat sini sahaja, belum pegi kedai-kedai lain tu.

HARI 10

Hari ni merupakan hari teakhir bagi kami berada di Kota London sebelum pulang ke Malaysia keesokkan harinya. 

Untuk pakej kami, hari terakhir ni merupakan hari Free & Easy. Kire tak kisah la memana pun semua orang nak pegi, janji balik ke hotel semula sahaja sudehh. hehe. Namun begitu, kami di Poto Travel juga akan cadangkan trip ke Bicester Village, atau lebih di kenali dengan Bister Village. 

Untuk trip kali ini, semua ahli kumpulan sepakat untuk ambil optional tour yang kami cadangkan itu. So, untuk hari terakhir ni kami ke Stonehenge, Bister Village, dan ke Oxford Street.


Pagi tu, kami pergi ke Stone Henge dulu kerana ada permintaan untuk ke situ.  Dah alang-alang macam free day dan tak terikat dengan apa-apa itinerary kan. Ingat kan dekat, sekali maaakkkk aiii, 2 jam wehh perjalanan nye. Memang agak panas hati gak la semua sebab jauh tak sampai-sampai, huhu. Ammppooooonnn!!!!.. 

Dah laa jauh nak pergi kat area ni, lepas bas park kat area parking lot tu, kita kene jalan sikit pergi tempat center nya. Dalam tu ada cafe untuk coffee2 dan perlu naik bus shuttle untuk ke tempat batu tu. Daripada bus shuttle tu, kita perlu jalan dalam lebih kurang 500meter kalau tak salah, baru nampak batu-batu ni dekat-dekat.
Stonehenge merupakan antara 7 keajaiban dunia. 
Memang besauu weh batuan-batuan tersebut. Sapee la yang angkat bawak naik atas tu kan, hemm

Abaikan muke aku yang serabai sebab stress jalan jauh, huahua.. 
Tapi serius cantek la tempat ni, kawasan yang sangat luas, tetibe ade batuan-batuan pelik di belakang itu..
With All the superwomen in the group

Tido ke tuu anis woiii, ish ish ish. Hahahaha

Ni last masa nak balik semula, banyak kambinnn belakang tu.

Lepas dah puas tengok batu, kami terus bertolak ke Bister Village. Ape lagii, shopping timeee ^____^

Bister Village adalah merupakan tempat brand outland (out one season) seperti JPO atau outlet yang ada dalam donia ni. Tapi memang serious agak murah la dan confirm hengko rambang mata nyaa wehh, macam hakak! huahauhua^_^..

Welcome to Bicester Village

Pada sesapa yang bajet2 teringin nau nak pakai barang branded, namun hengko tu nan hadoo je idok le kayo mana namun teringin gek sesekali nak melaram macam orang have-have kan (macam hakak letu,huhu), maka di sini la tempat nye kengkawan semua boleh sopink yer.. Memang murah-murah.. Selamat Bersopink la yoo, heee

Daripada kecik teringin sangat nak amik gambo dengan pondok telepon kat London ni, tercapai pun hajat. Alhamdulillah, heee^_____^

Jangan risau, kat Bister Village ni ada menyediakan surau, kat belah hujung  sekali blah kanan sekali, agak tersorok sikit. Kalau tak tahu boleh je tanye orang situ,  toilet pun ade sebelah tu je. So jangan risau untuk melaksanakan kewajiban kita yer sebagai umat Islam walau di mana saja kita berada..

Lepas dah puas shopping di sini, kami sempat singgah lagi di Oxford Street untuk last minit shopping kasi perabih duit sebab esok nak balik daa, hwuaa..

MARBLE ARCH

Memandangkan hari kedua berada di sini, baru sempat aku begambau di sini sebelum pulang ke hotel...

HARI 11

Memandangkan flight kami pagi, maka lepas breakfast terus dah gerak ke Airport, lebih kurang 15 minit je dah sampai airport. Driver lalu jalan tikus mana entah kemain cepat sampai airport. hehe


Memandangkan ni first time aku menaikki Etihad Airways, maka aku baru tahu kat screen nye boleh chat. Ade laa kan orang tu chat dengan kita ajak gosip time kite tengah tengok movie. Huahuahua ^____^..

ALHAMDULILLAH..

Akhirnya siap pun cerita pasal trip europe ni, walau pun setelah hampir setahun lebih dah trip ni. Hehe.. Walaupun pada mulanya aku sangat-sangat takut nak bawah trip ni. Sebab  trip europe takde guide yang follow sentiasa, mau tak cuak wehh. Tapi abah cakap, jangan takut dengan apa-apa kecuali Allah. Maka dengan kata-kata abah tu telah memberikan aku kekuatan untuk bawak trip ni, heheee..

Terima kasih pada sapa yang sudi baca dan mengikuti semua cerita dalam trip ni daripada Part 1 hingga Part 4 ni. Thanks for reading guys..:*

Ok la,Berjumpaaa kita dalam cerita untuk trip yang lain..

Stay Tune.. BYE!!^____-

7.10.17

ALLAH BERSAMAKU

Jangan pernah gentar dengan permainan dunia..
Jangan pernah rintih atau mendabik dengan takdir hidup kita..

Nasib aku adakah sama dengan nasib mu..
Tidak..!

Maka, jangan kau ngeluhkan apa yang kau dapat..
Julang dan terlalu di bangga jua jangan..
Kerna apa yang kau ada itu bahagian mu,
Apa yang aku ada, itu semua milik Nya..

Di buang orang, jangan marah..
Di hina orang, jangan melatah..
Di pulau orang, Allah kan ada..

Kita manusia..
Semua sama..
Semua hinaa..
Yang meghina, lebih dina..

Biar berjalan sendiri..
Biar berbuat sendiri..
Biar nikmati sendiri..

Jangan di harap langsung pada manusia..
Kerna..

Allah Bersamaku..

30.8.17

EUROPE TRIP (AMSTERDAM-BRUSSELS) 13H10M PART 3

Assalammualaikum..

Okeh, bertemu kembali kita untuk cerita ke eropah kita ni ke Amsterdam pula yaa.. ^_____^

NI link entry sebelum ni kalau mana yang nak tengok cerita sebelum ni yoo..
EUROPE TRIP (FRANKFURT-SWITZERLAND) 13H10M PART 1

EUROPE TRIP (PARIS) 13H10M PART 2

DAY 6

Lepas sarapan pagi, kami terus check out dan harini kami akan bertolak ke Amsterdam. Perjalanan yang mengambil masa hampir 8 jam, akhirnya hari yang aku tunggu-tunggu bakal aku lalui, iaitu untuk melihat keindahan ladang tulip di Keukenhof, Lisse.. Dalam perjalanan ke Amsterdam tu kami terus singgah ke Keukenhof untuk ke ladang tulip tersebut.. Sangat saujana mata memandang sebab kawasan tersebut memang luas khas untuk penanaman tulip, dan kawasan pameran..

Aku ni memang sangat obses la weyy dengan bebunga tulip. Memang aku aim sangat-sangat trip yang ada pergi festival tulip ni. Heheee ^___^


Malas la nak cerita banyak, sila la lihat gambar-gambar aku yang sangat gembira di dalam ladang ini. Kami hanya di beri masa lebih kurang 2 jam sahaja. Kalau ikutkan memang sangat tak cukup la masa kan, namun kena la akur dengan masa yang dah driver bagi demi meneruskan perjalanan ke Amsterdam.



Geng rombongan cik kiah yang sangat sporting dan girang di kebunan bungaa tulipp!hehehee ^_^





Hamboi, kemain giang aku sampai teringin sangat nak rasa baring di atas rumput kat sana. Lantak orang nak tengok ke apo, hewhew :p




Cantik-cantik sangat semua bunga nya wehhh!!.. Sampai rambang mata sangat-sangat sebab rasa semua bunga nak amik gambaa. Nak pegi lagiii!!! Hwuaaaaa T_T (In Shaa Allah, one fine day) hee

Saujana mata memandang sangat kan suasana sepanjang perjalanan menuju ke Amsterdam ni kan. Sangat Cantikkk!!!



Lepas dah puas bergolek di kebun bunga macam heroin hindustan, kami pon meneruskan perjalanan ke Amsterdam. Di Amsterdam kami menetap di Hotel Zaan In, di kawasan Zaandam. Memang best sangat-sangat kawasan ni sebab sangat damai macam kawasan kampung..


DAY 7

Keesokkan harinya kami buat Tour In Amsterdam. Memang sangat best la jalan-jalan di sekitar bandar Amsterdam ni. Boleh di katakan tempat yang mesti kena pergi lagi, Hehe.

Yeayy, akhirnya tercapai pon impian aku untuk bergambar di depan 
I AM AMSTERDAM!!.. Wehuuuu ^_____^..

Kami menaiki cruise menyusuri sungai-sungai di bandar Ams, bersama our Tour Guide of the day , Kak Rock!.. Kak Rock merupakan orang Malaysia yang menetap di Amsterdam kerana keluarganya memang dah pindah UK semenjak dari beliau kecil. So sekarang dah berkahwin dengan orang sana. 
 Unik kan bangunan deme bentuk kapal..
                                  
Kilang Cheesee!!!
Kami pergi ke kilang membuat Cheese. Mengikut orang sana, mereka punya cheese adalah 100% original tanpa sebarang bahan tambahan seperti bahan kimia. Mereka di haromkan meletakkan sebarang bahan campuran kimia selain daripada cheese original sahaja. Tapi ada jugak cheese yang ada macam-macam perisa. Aku beli jugak la walaupun sampai sini tak makan sampai berkulat pehtu buang je, huahua. 
With Dutch Lady. Selama ni tengok gambo kat tin susu je, hehe
Hengko hado kasut sebesau hakak?!! :p


Pergi ke tempat menjual Diamond, yang hanya mampoo tengok je la tak mampoo nak beli.. huhu

Berhenti Solat di Masjid di sebuah kawasan macam perumahan, tak hengat apo namo eh.huhu


Bawah masjid tu ade jual makanan arab, kami lunch di sini. Kebanyakkan masjid akan ada jual makanan halal yang semestinya macam makanan arab yang akan di jual. So toksah la risau akan kebuluran di Europe ni yo sebab banyak je jual makanan halal. Dont worry bebeh. ^_^

Kami singgah di kawasan Volendam yang super duper best gile, sebab rumah-rumah ni dok kat tepi laut yang sangat nyaman dan cantik. Kat kawasan ni jugak ada jual souvenir (area depan rumah-rumah tu). Mohon beli souvenir kat sini sebab sangat-sangat murah dan banyak pilihan. 
Ni la kawasan tempat kite sopinkk souvenir tuuu.. Yeayyy.. Aku memang melokop habis-habisan laa sepanjang kat Netherlands ni wehhh.. Adeh, hahak ^_^
 Wefieee..

Wefiee lagi..

















Lepas balik daripada Volendam kami pon terus ke Zaanse Schans, iaitu terletak berdekatan je dengan kawasan hotel. Akhirnya, tercapai jua daku nak pergi kat kawasan kincir angin ni. Alhamdulillah. Memang nyaman sangat-sangat kat kawasan ni uolas..

Ni trademark posing hakak eh, jangan tiru!! huahua :p

Hamek kawww, besau gilee tak kasut ioalss..

Ah, gitueww. Kemain hengko hakak posing. heheheee

Sampai je hotel, kami plan dengan sapa yang nak pegi ke Damrak Square untuk jalan-jalan sendiri di bandar tu di waktu malam. Harus la tak lepaskan peluang pegi jenjalan kat situ kan. Ngeee

Kami main test je redah beli tiket naik ketapi untuk ke Amsterdam Central. Lebih kurang harga dalam 3 Euro rasa nya.
Yeayy, akhirnya sampai pun kat Amsterdam Central. Wehuuuu ^_^

Yeayy, sebenarnya daku ingin mencari kentang gergasi ini saja la weh. Sebab member-member cakap kalau pergi sini wajib beli kentang besau. Maka, daku pon beli la
Nahh, hamek kawww.. Dah la besau, kemain banyak lagi kentang nya weh. Sampai naik muak nak habiskan nya. Tapi masa ni aku tersalah pilih sos tomato lak, patut amik mayo or cheese. Adehh. Tapi takpe, janji ngidam dah di tunaikan. Alhamudulillah

Ada kakak dalam group daku membeli churos kat sini, kemain sedap lagi hengkoo.. Adehh, leleh lak bile teringat. Hehehee
Ehem, kalau dah sampai sini wajib la lalu di Red Light ni kan. Saja je nak cuci-cuci mate. Tak nak cite lebih la pasal tempat ni, Okbai. Huahuahuahua :p

DAY 8

Keesokkan harinya, kami pun bertolak ke Brussels untuk menaikki Eurostar untuk ke London. Wehuuu.. So dalam masa sehari aku melalui 3 buah negara. Amsterdam (Holland) - Brussels ( Belgium) - London (UK)..

Dalam perjalanan tu kami singgah di Atonium just for photo stop only. Atonium tu adalah replika besi bulat-bulat yang besar tu. 
Wee, cantek sangat bunga-bunga tulip kat sini

Selepas tu kami ke Grand Place iaitu kawasan yang ada bangunan lama-lama besejarah di Brussel. Di sini juga yang femes dengan Mannekin Pis tu, yang patung budak kencing tu. Hehehe
Patung sebenarnya kat tepi jalan sebelah kedai waffer ni. Tapi memang sangat ramai la orang nak tengok budak tu kencengg, sesak woii. Hahahakkk..
Haaah, tu je la pon patung budak kecik kencing tu. Ade sejarah di sebalik simbolik kewujudan patung itu. Mohon google, hehe. Kebetulan arini ade sambutan ape entah dorang buat, so patung ni pakai la baju cantek sikit. Kalau tak die bogel je budak tu, huhu. Nampak tak die tengah pancut kan air kat die punyaa tuttt. hehehe 
Ni la bangunan-bangunan lama yang mengelilingi tempat ni. Sangat besar okeh tempat ni, make sure jangan sesat dan sentiasa ingat landmark kat mana yang kita masuk tau tau. Kat sini pun ada Hard Rock Brussels kepada collectors tegar barangan HR, okehh!..

Lepas selesai tour di sini, kami pun terus bergerak ke Bruxelles Midi Station untuk menaikki Eurostar. Kami perlu sampai awal kerana bas perlu bertolak semula balik ke German. 


Cerita di London akan bersambung di masa akan datang yang tak tahu entah bile nak siap, Huahuahua..


Thanks for Reading. Much Lovee~~..