7.10.17

ALLAH BERSAMAKU

Jangan pernah gentar dengan permainan dunia..
Jangan pernah rintih atau mendabik dengan takdir hidup kita..

Nasib aku adakah sama dengan nasib mu..
Tidak..!

Maka, jangan kau ngeluhkan apa yang kau dapat..
Julang dan terlalu di bangga jua jangan..
Kerna apa yang kau ada itu bahagian mu,
Apa yang aku ada, itu semua milik Nya..

Di buang orang, jangan marah..
Di hina orang, jangan melatah..
Di pulau orang, Allah kan ada..

Kita manusia..
Semua sama..
Semua hinaa..
Yang meghina, lebih dina..

Biar berjalan sendiri..
Biar berbuat sendiri..
Biar nikmati sendiri..

Jangan di harap langsung pada manusia..
Kerna..

Allah Bersamaku..

30.8.17

EUROPE TRIP (AMSTERDAM-BRUSSELS) 13H10M PART 3

Assalammualaikum..

Okeh, bertemu kembali kita untuk cerita ke eropah kita ni ke Amsterdam pula yaa.. ^_____^

NI link entry sebelum ni kalau mana yang nak tengok cerita sebelum ni yoo..
EUROPE TRIP (FRANKFURT-SWITZERLAND) 13H10M PART 1

EUROPE TRIP (PARIS) 13H10M PART 2

DAY 6

Lepas sarapan pagi, kami terus check out dan harini kami akan bertolak ke Amsterdam. Perjalanan yang mengambil masa hampir 8 jam, akhirnya hari yang aku tunggu-tunggu bakal aku lalui, iaitu untuk melihat keindahan ladang tulip di Keukenhof, Lisse.. Dalam perjalanan ke Amsterdam tu kami terus singgah ke Keukenhof untuk ke ladang tulip tersebut.. Sangat saujana mata memandang sebab kawasan tersebut memang luas khas untuk penanaman tulip, dan kawasan pameran..

Aku ni memang sangat obses la weyy dengan bebunga tulip. Memang aku aim sangat-sangat trip yang ada pergi festival tulip ni. Heheee ^___^


Malas la nak cerita banyak, sila la lihat gambar-gambar aku yang sangat gembira di dalam ladang ini. Kami hanya di beri masa lebih kurang 2 jam sahaja. Kalau ikutkan memang sangat tak cukup la masa kan, namun kena la akur dengan masa yang dah driver bagi demi meneruskan perjalanan ke Amsterdam.



Geng rombongan cik kiah yang sangat sporting dan girang di kebunan bungaa tulipp!hehehee ^_^





Hamboi, kemain giang aku sampai teringin sangat nak rasa baring di atas rumput kat sana. Lantak orang nak tengok ke apo, hewhew :p




Cantik-cantik sangat semua bunga nya wehhh!!.. Sampai rambang mata sangat-sangat sebab rasa semua bunga nak amik gambaa. Nak pegi lagiii!!! Hwuaaaaa T_T (In Shaa Allah, one fine day) hee

Saujana mata memandang sangat kan suasana sepanjang perjalanan menuju ke Amsterdam ni kan. Sangat Cantikkk!!!



Lepas dah puas bergolek di kebun bunga macam heroin hindustan, kami pon meneruskan perjalanan ke Amsterdam. Di Amsterdam kami menetap di Hotel Zaan In, di kawasan Zaandam. Memang best sangat-sangat kawasan ni sebab sangat damai macam kawasan kampung..


DAY 7

Keesokkan harinya kami buat Tour In Amsterdam. Memang sangat best la jalan-jalan di sekitar bandar Amsterdam ni. Boleh di katakan tempat yang mesti kena pergi lagi, Hehe.

Yeayy, akhirnya tercapai pon impian aku untuk bergambar di depan 
I AM AMSTERDAM!!.. Wehuuuu ^_____^..

Kami menaiki cruise menyusuri sungai-sungai di bandar Ams, bersama our Tour Guide of the day , Kak Rock!.. Kak Rock merupakan orang Malaysia yang menetap di Amsterdam kerana keluarganya memang dah pindah UK semenjak dari beliau kecil. So sekarang dah berkahwin dengan orang sana. 
 Unik kan bangunan deme bentuk kapal..
                                  
Kilang Cheesee!!!
Kami pergi ke kilang membuat Cheese. Mengikut orang sana, mereka punya cheese adalah 100% original tanpa sebarang bahan tambahan seperti bahan kimia. Mereka di haromkan meletakkan sebarang bahan campuran kimia selain daripada cheese original sahaja. Tapi ada jugak cheese yang ada macam-macam perisa. Aku beli jugak la walaupun sampai sini tak makan sampai berkulat pehtu buang je, huahua. 
With Dutch Lady. Selama ni tengok gambo kat tin susu je, hehe
Hengko hado kasut sebesau hakak?!! :p


Pergi ke tempat menjual Diamond, yang hanya mampoo tengok je la tak mampoo nak beli.. huhu

Berhenti Solat di Masjid di sebuah kawasan macam perumahan, tak hengat apo namo eh.huhu


Bawah masjid tu ade jual makanan arab, kami lunch di sini. Kebanyakkan masjid akan ada jual makanan halal yang semestinya macam makanan arab yang akan di jual. So toksah la risau akan kebuluran di Europe ni yo sebab banyak je jual makanan halal. Dont worry bebeh. ^_^

Kami singgah di kawasan Volendam yang super duper best gile, sebab rumah-rumah ni dok kat tepi laut yang sangat nyaman dan cantik. Kat kawasan ni jugak ada jual souvenir (area depan rumah-rumah tu). Mohon beli souvenir kat sini sebab sangat-sangat murah dan banyak pilihan. 
Ni la kawasan tempat kite sopinkk souvenir tuuu.. Yeayyy.. Aku memang melokop habis-habisan laa sepanjang kat Netherlands ni wehhh.. Adeh, hahak ^_^
 Wefieee..

Wefiee lagi..

















Lepas balik daripada Volendam kami pon terus ke Zaanse Schans, iaitu terletak berdekatan je dengan kawasan hotel. Akhirnya, tercapai jua daku nak pergi kat kawasan kincir angin ni. Alhamdulillah. Memang nyaman sangat-sangat kat kawasan ni uolas..

Ni trademark posing hakak eh, jangan tiru!! huahua :p

Hamek kawww, besau gilee tak kasut ioalss..

Ah, gitueww. Kemain hengko hakak posing. heheheee

Sampai je hotel, kami plan dengan sapa yang nak pegi ke Damrak Square untuk jalan-jalan sendiri di bandar tu di waktu malam. Harus la tak lepaskan peluang pegi jenjalan kat situ kan. Ngeee

Kami main test je redah beli tiket naik ketapi untuk ke Amsterdam Central. Lebih kurang harga dalam 3 Euro rasa nya.
Yeayy, akhirnya sampai pun kat Amsterdam Central. Wehuuuu ^_^

Yeayy, sebenarnya daku ingin mencari kentang gergasi ini saja la weh. Sebab member-member cakap kalau pergi sini wajib beli kentang besau. Maka, daku pon beli la
Nahh, hamek kawww.. Dah la besau, kemain banyak lagi kentang nya weh. Sampai naik muak nak habiskan nya. Tapi masa ni aku tersalah pilih sos tomato lak, patut amik mayo or cheese. Adehh. Tapi takpe, janji ngidam dah di tunaikan. Alhamudulillah

Ada kakak dalam group daku membeli churos kat sini, kemain sedap lagi hengkoo.. Adehh, leleh lak bile teringat. Hehehee
Ehem, kalau dah sampai sini wajib la lalu di Red Light ni kan. Saja je nak cuci-cuci mate. Tak nak cite lebih la pasal tempat ni, Okbai. Huahuahuahua :p

DAY 8

Keesokkan harinya, kami pun bertolak ke Brussels untuk menaikki Eurostar untuk ke London. Wehuuu.. So dalam masa sehari aku melalui 3 buah negara. Amsterdam (Holland) - Brussels ( Belgium) - London (UK)..

Dalam perjalanan tu kami singgah di Atonium just for photo stop only. Atonium tu adalah replika besi bulat-bulat yang besar tu. 
Wee, cantek sangat bunga-bunga tulip kat sini

Selepas tu kami ke Grand Place iaitu kawasan yang ada bangunan lama-lama besejarah di Brussel. Di sini juga yang femes dengan Mannekin Pis tu, yang patung budak kencing tu. Hehehe
Patung sebenarnya kat tepi jalan sebelah kedai waffer ni. Tapi memang sangat ramai la orang nak tengok budak tu kencengg, sesak woii. Hahahakkk..
Haaah, tu je la pon patung budak kecik kencing tu. Ade sejarah di sebalik simbolik kewujudan patung itu. Mohon google, hehe. Kebetulan arini ade sambutan ape entah dorang buat, so patung ni pakai la baju cantek sikit. Kalau tak die bogel je budak tu, huhu. Nampak tak die tengah pancut kan air kat die punyaa tuttt. hehehe 
Ni la bangunan-bangunan lama yang mengelilingi tempat ni. Sangat besar okeh tempat ni, make sure jangan sesat dan sentiasa ingat landmark kat mana yang kita masuk tau tau. Kat sini pun ada Hard Rock Brussels kepada collectors tegar barangan HR, okehh!..

Lepas selesai tour di sini, kami pun terus bergerak ke Bruxelles Midi Station untuk menaikki Eurostar. Kami perlu sampai awal kerana bas perlu bertolak semula balik ke German. 


Cerita di London akan bersambung di masa akan datang yang tak tahu entah bile nak siap, Huahuahua..


Thanks for Reading. Much Lovee~~..

12.4.17

EUROPE TRIP (PARIS) 13H10M PART 2

Assalammuaikum..

Bersambung cerita kita kembali untuk negara-negara yang di lawati seterusnya. Untuk Part 1, boleh tengok di link bawah ni yer : -

EUROPE TRIP (PARIS-AMSTERDAM) 13H10M PART 1

DAY 4


Hari seterusnya kami bertolak ke Paris.. Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 10 jam memang makan masa yang agak lama.. Fiuhh.. Kami lunch di RNR dan masih makan bekalan yang masing-masing bawa atau pun yang mana yakin nak makan apa yang di jual di situ, sila kan laa.. Tiada paksaan, tehee.. 



Kita makan duluuu.. Cengini la hidup bermusafir, yang penting dapat makan. Hee

Masa ontheway to Paris tu kami singgah di Masjid untuk solat. Tu seronok dapat driver yang muslim juga sebab sangat menjaga waktu solat dan dia akan cari jugak Masjid untuk semua solat. Alhamdulillah

Kalau sesiapa yang pernah pergi Europe Trip wajib nampak pokok yang bunga nya menguning gini kaann sepanjang jalan di semua negara Eropah yang kita lalu. Ini Adalah pokok Canola yang mana bunga nya akan di proses untuk di buat minyak masak dan juga minyak untuk kenderaan. Memang sangat-sangat banyak dan ladang yang sangat-sangat luas saujana mata memandang. Cantik sangat!
Ni adalah boarder sebelum masuk negara France. Boarder-boarder sana sama macam Malaysia nak masuk Thailand je lebih kurang, macam lalu kat tol je pon ada. Takde sesiapa cek dan kami pun tak perlu susah-susah turun ke ape. Just driver je yang urus kan.

Sampai je kat Paris, kami terus menuju ke Muzium Louvre. Muzium ini sangat terkenal di doniaa sebab ada potret monalisa dalam nya. Antara muzium yang terbesar dan mempunyai ramai pengujung. Aku tertarik dengan filem Indonesia yang bertajuk 99 Cahaya Di Langit Eropah di mana mereka menunjukkan sesuatu yang menarik untuk di lihat dalam tu selain potret Monalisa yang femes tu, iaitu Potret yang ada tulisan لَا إِلٰهَ إِلَّا الله ‘Laa ilaaha Illallah” di selendang Mariam, ibu kepada Nabi Isa Alaihi Salam. Sangat teliti sampai boleh nampak ukiran sekecil itu. Hebat sungguh cerita tu, mohon tonton sebab banyak sangat info menarik yang di terangkan dalam filem tu. 

Kami hanya bergambar sahaja di luar ini kerana masa yang agak terhad membataskan semua untuk masuk ke dalam muzium tersebut. Ini pun antara salah satu impian aku nak bergamba dengan piramid kaca ni. Syukur Ya Allah, Alhamdulillah.. ^_^

Mengikut filem 99 Cahaya Di Langit Eropah lagi, gerbang belakang ni di bina oleh Napoleon pada zaman dahulu dan kuda di atas tu di paling kan tegak menghadap Kaabah. Mungkin demi memperingati pejuang-pejuang Islam yang telah berjuang pada zaman dahulu. Tu yang ada kuda dan macam pahlawan tu. Sebab kan gerbang ni terlalu tinggi, so tak berapa dapat tengok sangat la patung tu.

Lagi satu benda yang sangat-sangat buat aku gembira gilaa sebab akhirnya aku berjaya tunaikan impian sendiri untuk naik Eiffel Tower. Alhamdulillah.Yahoooo!!!. Masa ni kami amik untuk naik paling top level sekali dalam 17 Euro masa ni. Kalo tak salah aku, kadang-kadang harga naik menara ni akan berubah, mungkin ikut musim ke ape, tu aku tak pasti. Sebab sebelum ni kawan aku pergi harga nya lain, dalam 15 Euro tak salah kot, atau mungkin dia tak naik sampai top, mungkin!. Pada aku tak rugi kalau korang amik terus ke top sebab masa nak turun tu kita boleh turun ke 2nd level dan ke level yang ada glass cam gamba bawah tu. Toksah ler rasa gayat bagai walaupun aku rasa memula cam gayat tengok, tapi sebab kat atas tu ade besi yang hadang cam gamba atas ni, so takde lah rasa gayat mana. Tapi tak berapa syiokk la bila amik gamba nampak jaring besi lak aii.. 

The view from the top. Gitueww

Sebelum aku pergi ade member aku yang bagitahu pasal floor glass ni, sebab katanya baru lagi bende ni. Maka dengan bangga nya aku dedikasikan gamba duduk atas floor glass ni pada kawan aku tu. Weh, aku dah duduk dulu kat sini okehh. Ko yang cerita dulu, tapi aku yang dapat merase dulu.hewheww :p..

Kami habiskan masa lebih kurang 3 jam lebih rasanya kat sini. Masa tu kat sini dah jam 6 petang, tapi cerah lagi kan. Mujur pergi masa Spring Time, so tak tekejar-kejar nak pergi mana-mana tempat. Sebenarnya ada yang nak tunggu malam dan nak tengok lampu kelip-kelip Eiffel Tower nan indah tu (dalam jam 9 malam camtu dia berkelip, bergantung pada musim masa tu), namun ada yang dah terlalu penat mengharungi perjalanan yang agak lama, maka kami sempat tengok daripada jauh sahaja la sebab masa tu dah perjalanan balik, tambahan pula bas di Europe ni ade limit time mereka untuk bergerak, so kene ikut timing dorang la kan. Mintak bawak pegi Eiffel Tower ni pun kene upah la sikit driver sebab mintak dia kerja lebih masa kann. Takpe la, janji hajat naik Eiffel Tower telah terlaksana. 

Kami terus bertolak ke Hotel. Di Paris kami duduk di Hotel Ibis Paris Porte D'Orleans. Bilik kat sini paling best sebab luas sangat-sangat. Untuk aku yang stay sorang dalam bilik memang luas la boleh golek sana sini, huhu..

Gambar dalam bilik : -
Welcoming Greeting sangat gitueww.. 
Namun idokk ler aku paham wehh sepatah haremm pun katenye itueww.. huhu






Yang best sebab tandas ni asing dengan bilik air. So mana yang share bilik dengan orang lain tak payah berebut nak melepaskan hajat dengan yang nak mandi yo.. Hee

 Day 5

Hari seterusnya kami membuat lawatan sekitar bandar Paris sahaja. Hari ni ada guide yang bawa jalan-jalan. Nama nya Mdm Marie.


With Mdm Marie our Guide, Mr Fauzi our Driver dan Poknik, Staff Poto yang pergi bercuti bersama his wife..

My Dream Come True..
Ah Gitueww.. 
Bangunan kat belakang tu adalah Arc De Triomphe. Lepas aku tengok Filem 99 Cahaya Di Langit Eropah tu kan, baru aku tahu atas bangunan tu boleh naik sebenarnya. Jika di lihat daripada atas tembok tugu ini juga di bina tegak lurus  di sepanjang jalan Champs Elysees, menghadap ke tiang emas tengah-tengah tu (apo namo entah) dan menuju ke Muzium Louvre. Untuk info lanjut mohon google, hee.. Masa ni guide tak bagi pun kami melintas untuk ke tengah jalan tu. Arc De Triomphe tu kat tengah-tengah round about. Guide cakap kalau kita main melintas je pastu ada kereta langgar, kereta tu tak kan peduli dan kita yang melintas ni yang bersalah sebab kereta tak kan berhenti kalau nampak orang melintas. huhu

Lepas dah hampir separuh hari membuat lawatan sekitar bandar Paris, kami makan tengahari di Indian Restoran di sini. Dia punya nikmat dapat makan kari dan ayam tu jangan cakap la sedap nyaa wehhh!!.. Macam dah 8 juta tahun tak dapat makan yang kena dengan tekak kan.
Ni lah restoran nya. Agak tersorok sikit dan perlu jalan kaki agak jauh sikit untuk sampai ke sini. Lepas makan kami ke Kedai warna pink belakang tu (zoom sikit mata). Di sebabkan aku syokk sangat shopping, lupa nak amik gambar kedai souvenir. Hee. Makanan pun lupa nak snap. Jalan kaki untuk menuju bas kat depan tu ada Hard Rock Paris. So lepas ni sesiapa nak makan kat sini, dah dekat je dengan Hard Rock area belakang kawasan ni yo..

...
Lepas dah makan, sepatut nya guide nak bawak pegi Masjid. Aku pun agak tak faham sebab ada ahli rombongan yang lebih prefer untuk terus shopping dan nak solat kat Hotel je. Terpulang la kaann, serba salah jadi nya pun ada. Make sure lepas ni jangan lupa solat dulu ya semua, dahulu kan akhirat yang wajib berbanding duniawi yang tak kemana ini, gitueww.. Udah melepas nak tengok masjid kat Paris lorhh.. -.-'

Kami shopping di Lafayette. Tempat ni merupakan syorga dunia bagi yang suka shopping di sini. Tapi aku macam biase la, idok ler mampu aku nak labur duit di sini. Aku pergi kat kedai yang murah-murah, beli beg murah, souvenir sikit dan beli coffee lepas tu lepak kat food court. Hee. Kat 4 jam jugak la mereput tunggu semua habis shopping. Bukan kecik weh tempat ni, besar gila kot. Aku pun hampir sesat, so aku tak berani nak pegi jauh-jauh sangat dengan escalator. Huhu
Lafayette, Syorga pelaburan donia. ^_^

Malam hari tu aku pergi la keluar untuk cari kedai kebab. Tapi kawasan hotel tu banyak sangat orang kulit hitam sampai aku rase seram, mujur selamat pergi dan balik. So sapa yang stay kat paris hati-hati la yo dengan orang kulit hitam yang ada je di mana-mana pelusuk paris ni. Haihh

Dah dulu la eh, panjang nau lak nak terus kan cerita seterusnya. Semoga berjumpa di next entry iaitu ke Amsterdam ler kitaa wehhh!!!. I love Amsterdam moree.. Heheeee ^_^

Choa Chin Chau..